lördag 19 januari 2008

le scaphandre et le papillon


Tanken var att vi skulle se filmen Försoning, men då alla biljetter var slut gick vi från Filmstaden till Royal och bestämde oss för att se Fjärilen i glaskupan utan att vara beredda på en så fransk film. Fransk i bemärkelsen djup, fransk i bemärkelsen intellektuell.


Filmen handlar om journalisten Jean-Dominique Baudy. Han hamnar i koma i tre veckor efter att ha varit med om en dykolycka. När han vaknar är han förlamad i hela kroppen och kan varken röra sig eller prata. Han kan inte ens andas utan hjälp av en respirator.

Han är helt instängd i sig själv med sina tankar, fantasier och minnen. Men han har ett kommunikationssätt: höger öga. Det är det enda han kan röra och med hjälp av blinkningar "skriver" han boken Fjärilen i glaskupan.


Jag tyckte filmen var bra, men var inte inställd på en sådan gripande film. Jag kände mig själv instängd och slutade andas ett par gånger. Den var skickligt gjord och effekten av att man ser filmen från Jean-Dos perspektiv, dvs genom hans öga gör filmen mycket unik.

En tankeställare!


Inga kommentarer: